Henna

Niektóre rytuały, mimo że ich korzenie sięgają tysięcy lat wstecz – nadal znajdują rzesze zwolenników. Do takich zabiegów, które znane były już w starożytności, należy tzw. henna, czyli barwnik najczęściej stosowany do malowania skóry. Pozyskuje się go z rośliny o rozczulającej nazwie „lawsonia bezbronna”. W zależności od tego, z czym był on mieszany, otrzymywano inną barwę tego pigmentu. Dzięki temu, dysponując nawet niewielką paletą kolorów, można było stworzyć niezwykle oryginalne rysunki na skórze. Drugim zastosowaniem henny było farbowanie włosów. Trzecim, o czym nie wszyscy wiedzą – leczenie różnego rodzaju dolegliwości. Atutem henny jest jej okres „żywotności” wynoszący nawet do trzech tygodni. Fakt, iż raz nałożona zostaje na skórze tylko przez kilkanaście dni jest dla wielu zaletą, ponieważ dzięki temu można stosunkowo często zmieniać swój wizerunek (w przeciwieństwie np. do klasycznego tatuażu, który na ciele utrzymuje się znacznie dłużej). Warto na koniec wspomnieć, że henna (w postaci proszku lub żelu) wykorzystywana jest także w nowoczesnych gabinetach kosmetycznych jako preparat służący do farbowania rzęs oraz brwi.

Siatka  Lista  Listmore 

Ustaw kierunek malejący

Siatka  Lista  Listmore 

Ustaw kierunek malejący
Strona korzysta z plików cookie w celu realizacji usług zgodnie z polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do cookie w Twojej przeglądarce. Zamknij